top of page

Antraciet: een dialoog over Keti Koti - Woest Oost

30 juni om 19.00 en 21.30 uur, 1 juli om 18.00 en 20.15 uur, Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen.


Geschikt vanaf 15 jaar.


De voorstelling

Beleef de interactieve voorstelling Antraciet en ontdek de rijke, maar vaak onbekende betekenis van Keti Koti. Laat je meevoeren door een boeiend theaterstuk waar jonge spelers verschillende perspectieven op Keti Koti verkennen, gebaseerd op gender, kleur en leeftijd. Terwijl de acteurs hun verhalen delen, wordt op het podium de heerlijke Surinaamse Heri Heri maaltijd bereid, waardoor alle zintuigen worden geprikkeld.


De kracht van Antraciet ligt in de open en eerlijke dialogen tussen de spelers. Ze tonen kwetsbaarheid en delen hun persoonlijke ervaringen en meningen over Keti Koti. Deze voorstelling graaft dieper in de vraag wat Keti Koti voor verschillende mensen betekent en biedt een unieke kans om samen te leren over Keti Koti en de impact van kolonialisme.


Antraciet nodigt je uit om via menselijkheid en empathie een beter begrip te krijgen van ons gedeelde erfgoed en geschiedenis.



Heri Heri maaltijd

Op 30 juni geniet je tijdens de voorstelling van een Heri Heri maaltijd.


Op 1 juli wordt de maaltijd niet tijdens de voorstelling gegeten, maar kun je voor of na de voorstelling aansluiten aan de grote tafels bij Free Heri Heri for All, ook georganiseerd door Woest Oost. Free Heri Heri begint om 17.30 uur en eindigt om 20.00 uur. Meer informatie vind je hier.


Kom en laat je inspireren door Antraciet – een avond vol betekenisvolle dialogen en culinaire beleving. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!


Over de maker


Pompadó Z.R. Martha (31) is een non-binaire, queer persoon van kleur en een veelzijdige professional met een passie voor diversiteit en inclusie. Als Content Curator en Artist Educator bevordert Pompadó deze waarden door middel van creatieve en educatieve projecten. Hen organiseert literatuur- en dialoogavonden waarin filosofische teksten worden besproken, en voert theatrale interventies uit die gesprekken met het publiek op gang brengen. Pompadó houdt zich bezig met ‘socially engaged’ kunstinterventies die gelijkwaardigheid in plaats van gelijkheid onderzoeken, en hen is een rolmodel voor queer organisaties en bedrijven die hetero-narratieven bevragen.


Een van Pompadó’s speerpunten is de dekolonisatie van educatieve curriculums. Hen benadrukt het belang van het belichten van alle perspectieven en het erkennen dat er meer is dan de dominante Eurocentrische blik in het onderwijs. Dit bereikt Pompadó door gebruik te maken van Freiriaanse pedagogie van de onderdrukten.


Pompadó organiseert samen met Woest Oost de jaarlijkse Keti Koti herdenking in Zutphen, waarin de afschaffing van de slavernij in Nederland en zijn koloniën wordt herdacht. Hen vindt het essentieel om bij dit beladen verleden stil te staan en ervan te leren door een meerstemmige aanpak.


Momenteel werkt Pompadó aan een educatief theaterstuk over dekolonisatie, met de nadruk op de betekenis ervan in het verleden en heden. Dit interactieve en confronterende stuk nodigt mensen uit om hun eigen perspectieven te bevragen zonder te vervallen in verwijten. Pompadó wil het publiek aan het denken zetten en uitdagen.


Naast het werk als Content Curator en Artist Educator, is Pompadó ook actief als spoken word artiest, docent theater en filosofie, filmmaker en theatermaker. Hen is gedreven door de kracht van kunst en educatie om verandering teweeg te brengen in de samenleving.


Credits

Concept, tekst en regie: Pompadó Z.R. Martina

Regie assistent: Ella Albers

Spel: Ahmad Al-Marei, Caitlin Maurer, Cynthia Koopmans, Mandy Nijhof, Tosca van der Weide, Ivon Wilbrink, Naomi Zegelaar

Productie: Fay van Terheijden

Productie assistent: Rosan Pardijs

Communicatie: Katrijn Lont

Zakelijke Leiding: Eva Agterberg

Mogelijk gemaakt door: Theater voor Keti Koti, Gemeente Zutphen, Wijkcentrum Waterkracht


De jongerenprojecten worden mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.


Comentarios


bottom of page