top of page

Free to be free - Sites of Memory

30 juni, 19.30 uur, Theater Bellevue, Amsterdam 1 juli, 19.00 uur, Stadschouwburg, Utrecht


In het kader van Theater voor Keti Koti wordt op 30 juni in Theater Bellevue Amsterdam en 1 juli in de Stadsschouwburg Utrecht een fragment getoond van de voorstelling Free to be Free door 4 dansers van DOX en multidisciplinaire makers van Sites of Memory.  


30 juni - Theater Bellevue (Amsterdam)

Op 30 juni wordt een theatraal gespreksprogramma verzorgd door Sites of Memory en DOX, waarbij fragmenten uit de locatievoorstelling Free to be Free te zien zijn. Door middel van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven over de koloniale-en slavernijgeschiedenis van Amsterdam, en staan de thema's vrijheid en verzet centraal. Onder begeleiding van gespreksleider Sheralynn Adriaansz gaan de dansers en makers en het publiek met elkaar in gesprek over hoe deze onderwerpen doorwerken in het heden en de toekomst.


Kaartverkoop: gratis


Tijd: 19:30

Duur: 45 min

makers en performers Jomecia Oosterwolde, Jeannie Zuiderwijk, Jörgen Gario

DOX dansers Saèl Heesemans, Jacelynn Josias, Stephanie Salimana, CROES


1 juli - Stadsschouwburg Utrecht

Op 1 juli wordt een kort optreden en verdiepend gesprek verzorgd door Sites of Memory en DOX, waarbij fragmenten uit de locatievoorstelling Free to be Free te zien zijn. Door middel van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven over de thema's vrijheid en verzet. Vervolgens gaan de makers met het publiek in gesprek over hoe deze onderwerpen doorwerken in het heden en de toekomst. Ook gaan ze in op de rol die taal speelt in de voorstelling, en hoe ze Papiamentu, Sranantongo, Engels en Nederlands inzetten om een meer compleet verhaal over de koloniale- en slavernijgeschiedenis te delen.  


Tickets: gratis


Tijd: 19:00

Duur: 30 min

makers en performers Michael Wanga, Jörgen Gario, Jeannie Zuiderwijk

DOX dansers Saèl Heesemans, Jacelynn Josias, Stephanie Salimana, CROES



Free to be Free is speciaal ontwikkeld in het kader van het Herdenkingsjaar, waarin 150 jaar afschaffing van slavernij in Nederland en haar (voormalige) koloniën wordt herdacht. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben dagelijks te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? 

Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? In Free to be Free nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Amsterdam, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven. Naast Amsterdam en Utrecht wordt de voorstelling in augustus 2024 nog opgevoerd in Willemstad, Curaçao.


Di 25 juni 20:30 uur (try-out)

Wo 26 juni 20:30 uur (première)

Do 27 juni 17:30 uur + 20:30 uur

Vr 28 juni 17:30 uur + 20:30 uur

Za 29 juni 17:30 uur + 20:30 uur


Sites of Memory Stichting (SoM) organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours) en Katy Streek (theatermaker en programmeur).

 

Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatievoorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis. In 2022 brachten zij de voorstelling Returning the Gaze en in 2020 en 2021 de voorstelling Future for the Past, een artistieke uitwisselingsproject tussen multidisciplinaire kunstenaars uit Nederland en Zuid-Afrika. Momenteel werken zij aan de voorstelling Free to be Free die in 2024 in  Amsterdam en Willemstad (Curaçao) wordt opgevoerd en in 2023 te zien was in Amersfoort, Deventer en Utrecht.


De jongerenprojecten worden mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.


Comments


bottom of page