Yu sabi? is een krachtige feministische voorstelling van Christy-Ann Karijodirono (zij/haar) die de dialoog opent over wat het betekent om een "ally" te zijn en wat ervoor nodig is om dat daadwerkelijk te kunnen zijn. Volgens Christy-Ann begint dit bij het erkennen van je eigen privileges en vooroordelen. In Nederland heerst een sfeer van tolereren, maar zijn wij daardoor echt anti-racistisch of worden we tegengehouden door ongeziene privileges om echte verandering te maken?
Samen met een groep jongeren brengt Christy-Ann een voorstelling waarin de sporen van het kolonialisme worden blootgesteld. Door middel van Mato’s (Marronvertellingen) worden de woorden van bell hooks, Anton de Kom, Nicola Gavey, Cynthia McLeod, Sophie Redmond en vele anderen op een poëtische en prikkelende wijze voorgedragen. Hun teksten dragen een verleden met zich mee dat tot op de dag van vandaag gevoeld wordt door de nieuwe generatie mensen van kleur.
Speeldata en locaties:
14:45 deuren open
15:00 start voorstelling
15:45 nagesprek
ca. 16:00 eindtijd
19:15 deuren open
19:30 start voorstelling
20:15 nagesprek
ca. 20:30 eindtijd
Maker
Christy-Ann Karijodirono is een bevlogen theatermaker die zich richt op zelfexpressie en het bewustzijn van je positie in de maatschappij. Door onderzoek naar privileges en hun impact op de omgeving, daagt Christy-Ann het publiek uit om zichzelf vanuit een ander perspectief te bekijken. Haar educatieve aanpak begint bij de doelgroep en biedt vervolgens verdieping door thema’s filosofisch en persoonlijk aan te pakken.
Christy-Ann heeft als Racial Sensitivity Coördinator en onderzoeker bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gewerkt, waar zij manieren onderzocht om de instroom van diverse perspectieven te bevorderen in de opleiding EDU. Bij Wij zijn DOX en het Nationaal Theater heeft ze verschillende projecten geleid rond talentontwikkeling voor jongeren. Ook heeft ze als docent en theatermaker gewerkt aan het Willem de Zwijger College, waar ze een kerstvoorstelling voor jongeren regisseerde.
Christy-Ann behaalde haar Bachelor of Theatre in Education aan de HKU University of the Arts Utrecht in 2021. Haar scriptie, "Kritische belichting," won De Pluijm, de scriptieprijs van de HKU. Deze scriptie, gepubliceerd door HKU Press en het Lectoraat Performatieve Maakprocessen, behandelt de verantwoordelijkheid voor een inclusief theaterwerkveld en is geprezen om haar hedendaagse, originele en persoonlijke benadering van identiteit en diversiteit.
De jongerenprojecten worden mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Comments